Doeltreffende oefenprogramma's voor rug, nek, schouders

Slijmbeursontsteking schouder

Een slijmbeursontsteking (de medische term is “bursitis”) is een vervelende aandoening en kan pijn en andere klachten veroorzaken. De pijn wordt over de dag erger en kan je zelfs ´s nachts wakker houden. Hierdoor gaat bewegen ook vaak moeilijker. Een vervelende aandoening, maar wel eentje die goed te behandelen is met fysiotherapie. Een gerichte behandeling met oefeningen en rust kan er voor zorgen dat je sneller van de klachten af komt.slijmbeursontsteking

Wat is een slijmbeurs?

Een slijmbeurs is een klein kussentje met vocht, dat zich in een gewricht bevindt. Ze zitten onder andere in je schouders, knieën en heupen. Een slijmbeurs zorgt ervoor dat je gewricht soepel kan bewegen, door als een soort stootkussen te werken. Het voorkomt dat verschillende onderdelen van een gewricht langs elkaar schuren. Het zit dus ergens tussen en voorkomt wrijving. Omdat de slijmbeurs dus veel wrijving opvangt, kan het ontsteken en irriteren.

De klachten onstaan vaak bij overbelasting; veel beweging achter elkaar, zonder voldoende rust. Een kenmerk van een normale ontstekingsreactie is zwelling. Als een slijmbeurs opzwelt, is het nog gevoeliger voor bewegingen die irritatie veroorzaken. Het kan zijn dat de ontsteking langer duurt dan nodig, als de schouder onvoldoende rust krijgt.

Hoe herken je een bursitis?

Een arts of fysiotherapeut kan de diagnose slijmbeursontsteking vaststellen. Naast het uitvoeren van specifieke testen, wordt de diagnose gesteld op basis van de klachten die iemand heeft. Dit zijn signalen zoals zijn roodheid, zwelling, warmte en pijnklachten. Vaak kun je zelf je arm niet bewegen door de pijn, maar doet het ook pijn als iemand anders dit voor je doet.

Na de diagnose kan een fysiotherapeut een behandelplan of oefenprogramma opstellen om zo snel mogelijk weer van je klachten af te komen.

 

Welke klachten horen bij een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeursontsteking in de schouder kan pijnklachten veroorzaken. Die pijnklachten beginnen in de schouder, maar kunnen ook naar onder trekken richting de arm. De pijn kan als zeurend of stekend worden ervaren en kan dagelijkse bezigheden in de weg zitten. Iets uit een keukenkastje pakken, schoonmaken of hobby’s uitvoeren kan lastiger worden. Vaak gaat bewegen ook moeilijker of houden mensen hun arm stil om pijn te vermijden.

Ook al doet de schouder pijn, toch is het belangrijk om binnen de pijngrens te oefenen met de arm bij een slijmbeursontsteking. Zo voorkom je bijvoorbeeld een frozen shoulder.

Hoe kom je van een slijmbeursontsteking af?

Een slijmbeursontsteking in de schouder kan vanzelf over gaan, maar oefeningen kunnen het herstelproces versnellen.

 

oefening zelfhulpprogramma

Oefenen en rust

De balans tussen rust en bewegen kan echter wel moeilijk zijn om te vinden. Daarom kan het helpen om met een oefenprogramma de klachten aan te pakken, waarin rust en oefenen elkaar afwisselen. Te veel oefenen en te veel rust is niet goed, maar andersom is ook te weinig oefenen of te weinig rust niet helpend voor het oplossen van de klachten.

Het oefenen heeft een paar doelen; de schouder sterker maken, het uithoudingsvermogen van de spieren verbeteren en de schouder soepel en in beweging houden. Rust is ook belangrijk. Hiermee voorkom je verdere prikkeling van de slijmbeurs. Ook geef je je lichaam de ruimte om het natuurlijke herstelproces uit te voeren.

Pak de bron aan

Daarnaast is het belangrijk om de bron van de klachten aan te pakken. Het kan zijn dat er in het dagelijks leven bewegingen worden gevraagd van de schouder die irritatie van de slijmbeurs veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld zijn door veel bewegingen boven de schouder, of langdurige belasting van de schouder zonder voldoende rust. Als er ruimte is voor aanpassingen in het dagelijks leven, is het altijd verstandig dit te overwegen om klachten te voorkomen. Een slijmbeursontsteking in de schouder is goed te behandelen, maar nadat de klachten weg zijn is het beter om te voorkomen dat de klachten terugkeren.

Onderneem actie

Een slijmbeursontsteking kan vanzelf weg gaan, maar dit is niet altijd het geval. Ook kan het proces langer duren dan nodig. Vaak is het lastig in te schatten of je genoeg oefent en genoeg rust houdt. De klachten negeren, de bron niet aanpakken of onvoldoende rust en oefening kan ervoor zorgen dat de ontsteking blijft aanhouden. Daarnaast kan een bepaald bewegingspatroon van de schouder inslijpen, wat het herstelproces moeilijker maakt. Blijf dus niet te lang rondlopen met een slijmbeursontsteking in de schouder en laat een arts of fysiotherapeut de klachten onderzoeken.

thuis oefenen tegen klachten

Oefeningen bij een slijmbeursontsteking

Hieronder zie je een oefening die kan helpen om je schouder in beweging te houden bij een slijmbeursontsteking in de schouder. Zo voorkom je dat de schouder stijf wordt en de klachten erger worden.

Oefening 1; Pendelen

Ga achter een stoel staan, met de rugleuning naar je toe. Pak de rugleuning vast met je gezonde arm en buig voorover met je bovenlichaam. Laat je pijnlijke arm ontspannen hangen. Maak daarna kleine ronddraaiende bewegingen met je pijnlijke arm, nog altijd in ontspannen houding naar beneden. Je kunt eventueel een gewichtje in de hand nemen, maar niet zwaarder dan 1 kilo. Doe deze oefening zonder dat het pijn doet, of maximaal 1 minuut.

Adviezen

Eén van de adviezen bij een slijmbeursontsteking is het nemen van voldoende rust. Doe geen enkele activiteit te lang achter elkaar en ga bij jezelf na wanneer de pijn verergert. Als je merkt dat een bepaalde activiteit de klachten erger maakt, probeer deze dan minder te doen of met meer rust tussendoor.

Oefeningen voor thuis

Als de oefening is gelukt en het advies heeft geholpen om de klachten te verlichten, dan is het tijd voor de volgende stap. Een oefenprogramma kan voor jou de oplossing zijn om van schouderklachten af te komen. Bij AudioFysio hebben we elke dag een oefening voor je klaar staan die je kunt doen, waar en wanneer je maar wilt. Zo kom je snel van je klachten af en kun je weer pijnvrij bewegen in je dagelijkse leven.



Literatuur