Doeltreffende oefenprogramma's voor rug, nek, schouders

Nekklachten

Nekklachten kunnen in allerlei verschillende vormen voorkomen. Er zijn verschillende oorzaken voor en als je het niet behandelt, kan het lang aanhouden. Denk bijvoorbeeld aan zithouding en stress. Hoe langer de klachten aanwezig zijn, hoe langer het duurt voordat ze ook weer opgelost zijn.

Nekklachten kunnen activiteiten in het dagelijks leven moeilijker maken om te doen. Om je heen kijken door je hoofd te draaien kan beperkt zijn door een stijve nek. Dat maakt dingen zoals autorijden of fietsen door het verkeer moeilijker. Ook kan het bewegen van je hoofd pijnklachten geven in je nek, als je bijvoorbeeld een kledingstuk over je hoofd aantrekt. Door het verbeteren van je zithouding te combineren met oefeningen voor je nek, kan je ook weer van je nekklachten afkomen. Hoe eerder je daarmee start, hoe beter voor je nek en je beweegplezier.

Hoe zit de nek ongeveer in elkaar?
De nek is een belangrijk deel van je lichaam waar je gemakkelijk klachten van kan ervaren. Dit heeft een aantal redenen. Om te beginnen zijn de botten in de nek de centrale structuur, waar omheen alle spieren bewegen. De nek bestaat uit 7 op elkaar gestapelde nekwervels. Je kan het vergelijken met een blokkentoren.

nekwervels schematisch weergegeven

Deze wervels bewegen ten opzichte van elkaar. Dit kan mede doordat er kraakbeenschijven tussen de wervels zitten. Om de opgestapelde nekwervels heen zitten spieren, die vastzitten aan de wervels. Doordat de spieren samentrekken, kunnen de wervels ten opzichte van elkaar bewegen. Ze kunnen op elkaar draaien en alle kanten op kantelen. Als de spieren niet goed werken, vermoeid zijn of niet sterk genoeg zijn, is het moeilijker voor de wervels om stabiel op elkaar te blijven staan. Dit kan voor klachten zorgen. Daarnaast is de nek de verbinding tussen het hoofd en de rest van het lichaam.

Alle zenuwen lopen van het hoofd door de nek naar de rest van het lichaam. Daarnaast lopen er bloedvaten, pezen en nog veel meer. De nek is daardoor kwetsbaar voor enige verstoring van de rest van het lichaam, door bijvoorbeeld ziekte, stress, verkeerde houding of andere factoren.

Een aantal nekklachten
Er zijn verschillende klachten die je kan krijgen aan je nek. Voor alle nekklachten die hieronder worden besproken is regelmatig oefenen en rust een goede behandeling. Het is belangrijk om je nek bewegelijk, sterk en soepel te houden om nekklachten te voorkomen.

De nekklachten die hieronder verder worden toegelicht zijn klachten die je in het dagelijks leven kan oplopen en goed kan behandelen met een oefenprogramma. Als je nekklachten hebt als gevolg van een ongeval of blessure, raden we je aan om contact op te nemen met je huisarts. Ook als je nekklachten hebt in combinatie met andere klachten zoals koorts en overgeven is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Overmatige spierspanning en stijfheid

Als de nekspieren zich langere tijd achter elkaar onnodig aangespannen houden, kan het zijn dat je last hebt van overmatige spierspanning. Ga bijvoorbeeld eens bij jezelf na of je nek ontspannen voelt en of je gemakkelijk je hoofd in alle richtingen kan bewegen. Het kan zijn dat je een gevoel van trekkende spieren ervaart, het voelt stijf en stram. Ook kan het zijn dat niet zo ver komt met de beweging. Aan het einde van de dag kan je een vermoeid gevoel in de nek ervaren. Een stijve nek is een vervelende klacht, maar gelukkig is dit goed op te lossen met ontspanningsoefeningen en rekoefeningen.

nekklachten

Pijnklachten in de nek

Pijn komt ook vaak voor bij nekklachten. De pijn kan stekend, zeurend of brandend aanvoelen. Pijn komt regelmatig voor in combinatie met een stijve nek. Om de pijn te vermijden, houden mensen vaak hun nek stil en strak op de plek. Hierdoor kan de nekpijn en stijfheid juist erger worden. Het is bij nekpijn verstandig om de spieren ontspannen te houden en binnen de pijngrens te blijven bewegen. Hiervoor zijn oefeningen die helpen om de juiste bewegingen op de juiste manier te doseren.

Instabiliteitsklachten

Door vermoeidheid van de spieren kunnen instabiliteitsklachten ontstaan. Deze klacht is het best te beschrijven als het gevoel dat je je hoofd moeilijk onder controle hebt. Mensen proberen het hoofd zo recht mogelijk op de nek en het bovenlichaam te houden. Bij voorover bukken hebben mensen vaak het gevoel alsof het hoofd ongecontroleerd naar voren valt. Deze klacht kan als erg vervelend en onaangenaam worden ervaren. Deze klacht is goed verhelpen door de nekspieren te trainen op kracht en uithoudingsvermogen met een oefenprogramma. Instabiliteitsklachten kunnen ook samen gaan met gevoel en hoorbaar kraken en knarsen van de wervelgewrichten.

Mogelijke oorzaken van nekklachten

Er zijn verschillende redenen waardoor nekklachten kunnen ontstaan. Regelmatig oefenen en de nek de juiste inspanning geven kan nekklachten verhelpen. Daarnaast is het nog belangrijk om te bedenken waar de klachten vandaan komen. De beste combinatie voor de gezondheid van je nek is oefenen en de bron van de klachten aanpakken, om te voorkomen dat de klachten terugkomen.

Stress

Een van de grootste oorzaken van nekklachten is stress. Een veel voorkomend mechanisme van het lichaam is om bij stress de nek- en schouderspieren aan te spannen. Probeer maar eens bij jezelf na te gaan of je je schouders hoog opgetrokken hebt en je nek stijf op zijn plek houdt. Dit doet het lichaam om zich schrap te zetten, zoals normaal gesproken gebeurt bij een botsing of val. Als het gevaar dan weg is, ontspannen de spieren zich weer. Bij langdurige stress blijven de spieren in de aangespannen houding zitten en worden stijf, pijnlijk en vermoeid.

Het kan helpen om ontspanningsoefeningen te doen voor de nek. Daarnaast zijn rekoefeningen en krachtoefeningen voor de nek effectief. Maar bedenk ook dat als de bron van de stress blijft, de klachten waarschijnlijk terug blijven keren. Probeer dus zo mogelijk ook de bron van de stress aan te pakken.

een stijve nek na lang stilzitten

Houding

De houding van het lichaam is heel belangrijk voor de nek.De anatomie van de mens is vooral bedoeld om rechtop te kunnen lopen, staan en zitten. De beste houding is de nek recht, het hoofd op het bovenlichaam en zitten met een rechte rug. Tegenwoordig speelt het leven zich veel af achter schermen. Denk bijvoorbeeld aan werken achter een computer, tv kijken voor ontspanning en sociale relaties onderhouden via de smartphone.

Bij langdurig zitten worden spieren vermoeid en stijf, omdat ze de nek lang in dezelfde houding moeten vasthouden. Met werken, tv kijken en op de smartphone scrollen zit men lang in dezelfde houding zonder dit door te hebben. De nek hangt naar voren, de schouders hangen naar voren en de onderrug is bol. Deze onnatuurlijke houding kan nekklachten veroorzaken. Postuur en houding is goed te trainen. Slaaphouding is moeilijk te trainen, maar ook belangrijk om in gedachten te houden als een oorzaak van nekklachten. Zorg bijvoorbeeld voor een hoofdkussen dat de nek voldoende steun biedt tijdens de nacht.

Overbelasting

Als de nek veel wordt bewogen naar de uiterste punten van beweging, kan het zijn dat de nek wordt overbelast. Een voorbeeld hiervan is werk waarbij je veel omhoog of omlaag kijkt. Schilders die veel plafonds witten of tandartsen die veel voorover gebogen zitten kunnen hier last van krijgen. Maar ook ineens veel sporten zonder goede opbouw kan overbelasting veroorzaken. Bij overbelasting hebben mensen vaak last van vermoeide spieren aan het einde van de dag, spierpijn en stijfheid.

Artrose

Bij artrose is er sprake van slijtage waardoor klachten ontstaan. Hierbij zijn kraken en knarsen bij bewegen veel voorkomende klachten. Ook een vermoeid gevoel in de nek past bij deze artrose. Door oefenen kan je de nekspieren trainen en de klachten verbeteren.

Oefeningen om nekklachten te behandelen en te voorkomen

Door regelmatig je nek te trainen en de juiste beweging te geven, kan je nekklachten verhelpen. Maar door regelmatig te oefenen, ook zonder dat je klachten hebt, kan je het ook een stap voor zijn en nekklachten voorkomen. Hieronder staan een paar oefeningen om je nekspieren te ontspannen en te rekken.

Oefening 1

Bij deze oefening ga je je nekspieren rekken. Het doel is het verbeteren van de bewegelijkheid en verminderen van een stijve nek.

Startpositie

Ga rechtop zitten en probeer zo veel mogelijk de nek- schouderregio te ontspannen.

Uitvoering

Laat je hoofd rustig naar rechts vallen, met je oor richting je schouder. Probeer over je hoofd met je rechterhand je linker oor aan te raken. Duw dan rustig je hoofd richting je schouder, zodat je lichte rek voelt aan de linkerkant van je nek. Wissel dit af met de linkerkant.

Oefening 2

Deze oefening is ook voor het verbeteren van de bewegelijkheid. Hierbij ga je ook je nekspieren rekken.

Startpositie

Ga rechtop zitten en probeer zo veel mogelijk de nek- schouderregio te ontspannen.

Uitvoering

Laat je hoofd rustig naar voren vallen, met je kin naar je borst. Hoe je hoofd op de plek en probeer rustig je hoofd naar rechts te draaien. Wissel dit af met de linkerkant.

Oefeningen voor thuis

Als deze oefeningen je hebben geholpen met het verbeteren van je nekklachten, kan een compleet oefenprogramma je waarschijnlijk wel verder helpen. Het is belangrijk om regelmatig te bewegen en je nek sterk en soepel te houden. Bij AudioFysio hebben we een speciaal oefenprogramma voor de nek waarmee je van je nekklachten kan af komen en kan voorkomen dat de klachten terugkomen. Zo kan je weer pijnvrij en met plezier bewegen.

Ga direct naar het oefenprogramma!




Literatuur

– Bier, J. D., Scholten-Peeters, G. G. M., Staal, J. B., Pool, J. J. M., Tulder, M. W., Beekman, E., Verhagen, A. P. (2016). KNGF-richtlijn Nekpijn. Nederlands Tijdschrift Voor Fysiotherapie, 1–15.
– Cagnie, B., Danneels, L., Van Tiggelen, D., De Loose, V., & Cambier, D. (2007). Individual and work-related risk factors for neck pain among office workers: a cross-sectional study. European Spine Journal, 16(5), 679-686. doi: 10.1007/s00586-006-0269-7. PMID: 17160393; PMCID: PMC2213555.
– Green, B. N. (2008). A literature review of neck pain associated with computer use: public health implications. Journal of the Canadian Chiropractic Association, 52(3), 161-167. PMID: 18769599; PMCID: PMC2528269.
– Ik heb pijn in de nek | Thuisarts.nl. (2018, 9 augustus). Beschikbaar op: https://www.thuisarts.nl/nekpijn/ik-heb-nekpijn
– McLean, S. M., May, S., Klaber-Moffett, J., Sharp, D. M., & Gardiner, E. (2010). Risk factors for the onset of non-specific neck pain: a systematic review. Journal of Epidemiology & Community Health, 64(7), 565-572. doi: 10.1136/jech.2009.090720.
– Paksaichol, A., Janwantanakul, P., Purepong, N., Pensri, P., & van der Beek, A. J. (2012). Office workers’ risk factors for the development of non-specific neck pain: a systematic review of prospective cohort studies. Occupational and Environmental Medicine, 69(9), 610-618. doi: 10.1136/oemed-2011-100459
– Nek- en schouderklachten door stress: Oorzaak en 6 praktische tips. (2021, 30 juni). Liberi.
Beschikbaar op: https://liberi.nl/nek-schouderklachten-stress/