Artrose
Artrose (arthrosis deformans) is een aandoening van het gewricht. Het kraakbeen in het gewricht verandert. Het wordt dunner en kan zelfs verdwijnen. Artrose kan in alle gewrichten voorkomen. De gewrichten die veel gewicht dragen worden vaker aangedaan. Dit zijn vooral de nek, onderrug, knieën (gonartrose) en heupen (coxartrose). Artrose kan ook in de handen voorkomen.
Leeftijd
Artrose komt heel vaak voor. Vooral mensen boven de 50 hebben er last van. Mensen boven de 75 jaar hebben bijna allemaal wel artrose. Niet iedereen heeft hier direct last van.
Kraakbeen
Kraakbeen zit aan het uiteinde van botten. Door kraakbeen kunnen botten soepel ten opzichte van elkaar bewegen in een gewricht. Het kraakbeen vormt als het ware schokkussentjes. Het zorgt voor een vermindering van wrijving. Bij artrose is de samenstelling van dit kraakbeen verandert.
Klachten artrose
De klachten bij artrose kunnen erg vervelend zijn. Je gewrichten worden steeds pijnlijker. Ook worden de gewrichten steeds stijver. De beweeglijkheid neemt af. Vooral na een periode van rust treedt vaak een startpijn op.
Artrose in de nek
Ook tussen de wervels in de nek zit kraakbeen. De tussenwervelschijven bestaan namelijk uit kraakbeen. Aangezien artrose vooral de meest belaste gewrichten aantast, kan het daarom ook problemen geven in het bovenste stuk van de wervelkolom. Naast de destructie van het kraakbeen, kunnen ook cysten vormen in het onderliggende bot en van met kraakbeen beklede uitsteeksel aan de randen van de gewrichten. Dit kan pijnlijk zijn. Artrose in de nek noem je ook wel cervicale artrose. Je kunt de symptomen van cervicale artrose verlichten.
Artrose in de schouderregio
Ook in het schoudergewricht is kraakbeen aanwezig. Dit kraakbeen kan ook door artrose worden aangetast. Zowel voor de nek als schouders is het belangrijk om te blijven bewegen.
Diagnose artrose
Een arts kan een diagnose van artrose stellen. Dit wordt meestal gedaan na een lichamelijk onderzoek. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of je een ontsteking in de gewrichten hebt. Een arts kan ook naar andere kenmerken van artrose kijken. Een röntgenfoto kan soms een goed beeld geven en artrose zichtbaar maken. De aanvullende informatie van een röntgenfoto is niet per se nodig om een diagnose te kunnen stellen.
Wat kun je doen tegen artrose?
Als je last hebt van artrose, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de symptomen te verlichten. Een belangrijke stap is om je gewrichten regelmatig te bewegen, maar zorg ervoor dat je ze niet te zwaar belast. Door regelmatig te bewegen, houd je je gewrichten soepel en versterk je de spieren eromheen. Deze spieren kunnen het gewricht een beetje ontlasten, waardoor de pijn mogelijk vermindert.
Een andere manier om de symptomen van artrose te verminderen, is door warmtebehandeling toe te passen. Dit kan bijvoorbeeld door een warm bad. Warmte kan helpen om de pijn te verlichten en de stijfheid in de gewrichten te verminderen. Zorg er ook voor dat de omgeving niet te koud is, omdat kou de klachten van artrose kan verergeren.
Het is belangrijk om te onthouden dat artrose een chronische aandoening is. De bovengenoemde manieren kunnen helpen om de symptomen te verminderen, maar raadpleeg altijd een arts voor een advies op maat en een behandeling die het beste bij jouw situatie past.
Oefeningen tegen artrose
Heb je vooral last van je onderrug? Dan helpen de onderstaande oefeningen. Je kunt ook meteen met de app aan de slag!
Oefening 1
Deze oefening heeft enerzijds als doel je onderrug te mobiliseren, anderzijds de buikspieren te trainen. Door het trainen van je buikspieren stabiliseer je de wervelkolom en verhoog je de belastbaarheid van je rug.
Startpositie
Ga op de rug liggen. Leg je handen onder je lage rug. Je benen zijn gebogen met je voeten plat op de grond.
Uitvoering
Tijdens het uitvoeren van deze oefening kantel je het bekken achterover. Dit doe je door je buikspieren aan te spannen, zodat je onderrug tegen je handen duwt. Kantel daarna het bekken juist voorover, door je buikspieren te ontspannen. Je onderrug wordt hol.
Oefening 2
Ook met deze oefening mobiliseer je de onderrug.
Startpositie
Ga op de rug liggen. Leg je benen gestrekt tegen elkaar op het matje.
Uitvoering
Trek om en om een gestrekt been in. Het andere gestrekte been duw je tegelijkertijd uit. Het voelt alsof je dit been langer probeert te maken.
Er zijn ook oefeningen die je vanuit je stoel doet. Ook deze oefeningen helpen je lichaam soepel te houden.
Een korte oefensessie voor sterkere rugspieren
Sterke spieren houden je rug beweeglijk. Met de onderstaande oefensessie versterk je jouw rugspieren. Bovendien verlichten sterke spieren de druk op je gewrichten. Rol je matje uit, speel de video af en oefen mee!
Beviel de oefensessie?
Met het AudioFysio Lage Rugpijn oefenprogramma staat er elke dag een oefensessie voor je klaar. Zo beschik je over een ideaal programma om jouw rug gezond en sterk te maken!