Silvie's oefenprogramma: voor een pijnvrije en gezonde rug

Artrose

Artrose is een aandoening van het gewricht. Het kraakbeen in het gewricht verandert. Het wordt dunner en kan zelfs verdwijnen. Artrose kan in alle gewrichten voorkomen. De gewrichten die veel gewicht dragen worden vaker aangedaan. Dit zijn vooral de nek, onderrug, knieën (gonartrose) en heupen (coxartrose). Artrose kan ook in de handen voorkomen.

Leeftijd

Artrose komt heel vaak voor. Vooral mensen boven de 50 hebben er last van. Mensen boven de 75 jaar hebben bijna allemaal wel artrose. Niet iedereen heeft hier ook direct last van.

Kraakbeen

Kraakbeen zit aan het uiteinde van botten. Door kraakbeen kunnen botten soepel ten opzichte van elkaar bewegen in een gewricht. Het kraakbeen vormt als het ware schokkussentjes. Het zorgt voor een vermindering van wrijving. Bij artrose is de samenstelling van dit kraakbeen verandert.

artrose

Het gewrichtskraakbeen verandert en kan leiden tot beschadiging van het gewricht

Klachten artrose

De klachten bij artrose kunnen erg vervelend zijn. Je gewrichten worden steeds pijnlijker. Ook worden de gewrichten steeds stijver. De beweeglijkheid neemt af. Vooral na een periode van rust treedt vaak een startpijn op.

Wat kun je doen tegen artrose?

Het helpt om je gewrichten veel te bewegen. Zo houd je het gewricht soepel en versterk je de spieren om het gewricht. Deze spieren kunnen het gewricht wat ontlasten. Warmtebehandelingen kunnen ook helpen.

Oefeningen tegen artrose

Heb je vooral last van je onderrug? Dan helpen de onderstaande oefeningen. Je kunt ook meteen met de app aan de slag!

Lage Rugpijn Oefeningen App

Lage Rugpijn Oefeningen App

Oefening 1

Deze oefening heeft enerzijds als doel je onderrug te mobiliseren, anderzijds de buikspieren te trainen. Door het trainen van je buikspieren stabiliseer je de wervelkolom en verhoog je de belastbaarheid van je rug.

Startpositie

Ga op de rug liggen. Leg je handen onder je lage rug. Je benen zijn gebogen met je voeten plat op de grond.

Uitvoering

Tijdens het uitvoeren van deze oefening kantel je het bekken achterover. Dit doe je door je buikspieren aan te spannen, zodat je onderrug tegen je handen duwt. Kantel daarna het bekken juist voorover, door je buikspieren te ontspannen. Je onderrug wordt hol.

 

Oefening 2

Ook met deze oefening mobiliseer je de onderrug.

Startpositie

Ga op de rug liggen. Leg je benen gestrekt tegen elkaar op het matje.

Uitvoering

Trek om en om een gestrekt been in. Het andere gestrekte been duw je tegelijkertijd uit. Het voelt alsof je dit been langer probeert te maken.

Er zijn ook oefeningen die je vanuit je stoel doet. Ook deze oefeningen helpen je lichaam soepel te houden.

Ga verder