Doeltreffende oefenprogramma's voor rug, nek, schouders

Schouder oefeningen

Heb je last van je schouder? Wil je weer sporten zonder belemmerd te worden door je schouder? Op deze pagina ontdek je hoe je de hinder van je schouder kunt verminderen. Er zijn specifieke schouderoefeningen die kunnen helpen om problemen te voorkomen.

Komen schouderklachten veel voor?

Van elke 1000 mensen in Nederland, melden zich jaarlijks zo’n 35 mensen bij de huisarts met schouderklachten. Dat betekent dat elke huisarts elke week gemiddeld zo’n drie mensen met schouderklachten ziet (NHG-richtlijn, 2019). Met andere woorden: schouderklachten komen veel voor! Je bent niet de enige!

schouder oefeningen

Wat helpt tegen schouderklachten?

Schouderklachten hebben diverse oorzaken, dus er is geen universele oplossing voor alle klachten. Niettemin kunnen de juiste oefeningen helpen om stijfheid in je schoudergordel te verminderen. Stijfheid kan bestaande klachten verergeren, dus is het essentieel om te blijven bewegen om te voorkomen dat de klachten toenemen. Zelfs als je door pijn weinig durft te bewegen, blijft beweging belangrijk.

Ochtendstijfheid?

Het kan zijn dat je vooral in de ochtend last hebt van stijfheid in de schouder. Dit kan eventueel samengaan met stijfheid in de onderrug of met stijfheid in je nek. Ook dan is het belangrijk om bewegen!

Schouder oefeningen

Er zijn verschillende schouder oefeningen die je kunt doen. De beste oefeningen heeft AudioFysio voor jou geselecteerd. Je kunt meteen een gratis oefensessie doen met 4 van de beste schouderoefeningen. Ervaar zelf of het je bevalt! Je zult merken dat Silvie je heerlijk door de oefeningen heen coacht, terwijl jij op je gemak de oefeningen meedoet.

Oefenprogramma nek- schouderklachten

AudioFysio heeft naast een oefenprogramma voor je rug, een nek- schouder beweegprogramma ontwikkeld. Je doet daarmee oefeningen waardoor je beweeglijk en soepel voelt in je nek en schouders. Probeer het zelf met onderstaande video! Silvie leidt je door drie oefeningen. Alle drie de oefeningen helpen je om schouderklachten te voorkomen.

Verminder meteen je schouderklachten

Schoudergordel en arm

Drie botten zijn belangrijk voor de schoudergordel en de bovenarm. Dat zijn de clavicula, de scapula en de humerus. Oftewel het sleutelbeen, het schouderblad en het lange bot dat vanaf je schouder naar je elleboog loopt. Daarnaast bevinden zich meerdere spieren die zorgen voor bewegingsmogelijkheden van je schouder.

Bewegen van de schouder

De mogelijkheid om de schouder te bewegen wordt bepaald door meerdere factoren. Ten eerste natuurlijk het schoudergewricht zelf. Dit betreft het schoudergewricht waarin de humerus is verbonden. Ten tweede wordt het ook bepaald door twee zogenoemde glijsystemen.

Scapulothoracale systeem

Dit scapulothoracale systeem bepaalt mede hoe je bovenarm kan bewegen in relatie tot je schouder.

Subacromiale systeem

Het subacromiale systeem bepaalt mede de beweeglijkheid tussen je schouderblad en je borstwand. Deze beweeglijkheid wordt ook bepaald door het eigenlijke schoudergewricht.

Moeite met bewegen

Bewegingsbeperkingen kunnen zowel het gevolg zijn van schoudergewrichtsproblemen als van problemen met de glijsystemen. Wanneer het subacromiale glijsysteem verstoord is, kunnen er vaak pijnklachten optreden bij het zijwaarts omhoog bewegen van de arm. Bovendien veroorzaakt een draaiing van de arm doorgaans ook pijn. Een specifieke vorm van bewegingsbeperking die verband houdt met een glijsysteem, wordt aangeduid als de ‘frozen shoulder’.

‘Frozen shoulder’

Pijn bij zijwaarts omhoog bewegen en draaiing van de arm kan leiden tot beperkte beweging in het schoudergewricht. Dit kan problemen veroorzaken aan het gewrichtskapsel, resulterend in een ‘frozen shoulder‘. Dit wordt gekenmerkt door aanzienlijke stijfheid. Men kan alleen nog bewegingen met de bovenarm maken door het schouderblad te bewegen ten opzichte van de romp. Daarnaast kan er ook sprake zijn van een beklemde pees door kalkafzettingen, wat pijn kan veroorzaken bij het zijwaarts omhoog bewegen van de arm.

Voorkom problemen door mobiel te blijven!

Een actieve leefstijl is essentieel om problemen met de schouders te voorkomen en te verminderen. Daarom is het sterk aanbevolen om regelmatig te bewegen, specifieke oefeningen te doen en actief te blijven! AudioFysio heeft speciaal voor jou een selectie gemaakt van de meest effectieve schouderoefeningen. Deze oefeningen zijn samengebracht in een handig en aangenaam oefenprogramma dat je gemakkelijk kunt volgen. Probeer het zelf en ervaar de voordelen!

Naar het nek & schouders oefenprogramma


Literatuur

Lohman, A.H.M. Vorm en beweging, 9e druk. (2000). Bohn Stafleu van Loghum.
NHG-richtlijn Schouderklachten, (2019).