Doeltreffende oefenprogramma's voor rug, nek, schouders

Schouder oefeningen

Heb jij last van je schouder? Wil je bijvoorbeeld graag weer sporten zonder dat je schouder je steeds in de weg zit? Op deze pagina lees je hoe je zorgt dat de schouder je minder last geeft. Er zijn namelijk schouder oefeningen die  voorkomen dat je last krijgt.

Komen schouderklachten veel voor?

Van elke 1000 mensen in Nederland, melden zich jaarlijks zo’n 35 mensen bij de huisarts met schouderklachten. Dat betekent dat elke huisarts elke week gemiddeld zo’n drie mensen met schouderklachten ziet (NHG-richtlijn, 2019). Met andere woorden: schouderklachten komen veel voor! Je bent niet de enige!

schouder oefeningen

Wat helpt tegen schouderklachten?

Schouderklachten hebben verschillende oorzaken. Daarom is er niet één oplossing waarmee alle schouderklachten verdwijnen. Wel is het zo dat de juiste oefeningen kunnen bijdragen aan minder stijfheid in je schoudergordel. Door stijfheid verergeren al bestaande klachten. Je moet dus blijven bewegen om klachten niet te laten toenemen! Zelfs als je weinig durft te bewegen door pijn, dan nog is bewegen belangrijk.

Ochtendstijfheid?

Het kan zijn dat je vooral in de ochtend last hebt van stijfheid in de schouder. Dit kan eventueel samengaan met stijfheid in de onderrug of met stijfheid in je nek. Ook dan is het belangrijk om bewegen!

Schouder oefeningen

Er zijn verschillende schouder oefeningen die je kunt doen. De beste oefeningen heeft AudioFysio voor jou geselecteerd. Je kunt meteen een gratis oefensessie doen met 4 van de beste schouderoefeningen. Ervaar zelf of het je bevalt! Je zult merken dat Silvie je heerlijk door de oefeningen heen coached, terwijl jij op je gemak de oefeningen meedoet.

Oefenprogramma nek- schouderklachten

AudioFysio heeft naast een oefenprogramma voor je rug, een nek- schouder beweegprogramma ontwikkeld. Je doet daarmee oefeningen waardoor je beweeglijk en soepel voelt in je nek en schouders. Probeer het zelf met onderstaande video! Silvie leidt je door drie oefeningen. Alledrie de oefeningen helpen je om schouderklachten te voorkomen.

Verminder meteen je schouderklachten

Schoudergordel en arm

Drie botstukken zijn belangrijk voor de schoudergordel de bovenarm. Dat zijn de clavicula, de scapula en de humerus. Oftewel het sleutelbeen, het schouderblad en het lange botstuk dat vanaf je schouder naar je elleboog loopt. Er bevinden zich meerdere spieren die zorgen voor bewegingsmogelijkheden van je schouder.

Bewegen van de schouder

De mogelijkheid om de schouder te bewegen wordt bepaald door meerdere factoren. Ten eerste natuurlijk het schoudergewricht zelf. Dit betreft het schoudergewricht waarin de humerus is verbonden. Maar daarnaast wordt het ook bepaald door twee zogenoemde glijsystemen.

Scapulothoracale systeem

Dit scapulothoracale systeem bepaalt mede hoe je bovenarm kan bewegen in relatie tot je schouder.

Subacromiale systeem

Het subacromiale systeem bepaalt mede de beweeglijkheid tussen je schouderblad en je borstwand. Deze beweeglijkheid wordt ook bepaald door het eigenlijke schoudergewricht.

Moeite met bewegen

Bewegingsbeperkingen kunnen te maken hebben met het schoudergewricht, maar ook met de glijsystemen. Zo leiden problemen met betrekking tot het subacromiale glijsysteem vaak tot pijn bij het zijwaarts omhoog bewegen van de arm. Ook een draaiing van de arm is dan doorgaans pijnlijk. Een vorm van bewegingsbeperking die met een glijsysteem te maken heeft is de ‘frozen shoulder’.

‘Frozen shoulder’

Pijn bij het zijwaarts omhoog bewegen en de draaiing van de arm, kan leiden dat er niet meer wordt bewogen in het schoudergewricht. Dit kan leiden tot problemen aan het gewrichtskapsel. Uiteindelijk kan dit leiden tot een zogenoemde ‘frozen shoulder‘. Bij dit verschijnsel wordt vooral behoorlijke stijfheid ervaren. Men kan dan alleen nog bewegingen met de bovenarm maken, door het schouderblad ten opzichte van de romp te bewegen. Ook kan er een pees beklemt zitten door kalkafzettingen. Hierdoor is het mogelijk dat iemand pijn ervaart bij het zijwaarts omhoog bewegen van de arm.

Voorkom problemen door mobiel te blijven!

Door een actieve leefstijl kun je problemen met betrekking tot de schouders voorkomen en verminderen. Het is dus raadzaam om veel te bewegen, oefeningen te doen en actief te blijven! AudioFysio heeft voor jou de beste schouder oefeningen geselecteerd. Samen zijn deze oefeningen in een oefenprogramma voor jou gemakkelijk en prettig uit te voeren. Ervaar het zelf!

Naar het nek-schouder beweegprogramma


Literatuur

Lohman, A.H.M. Vorm en beweging, 9e druk. (2000). Bohn Stafleu van Loghum.
NHG-richtlijn Schouderklachten, (2019).