Doeltreffende oefenprogramma's voor rug, nek, schouders

Door je rug gaan

Opeens schiet het in je rug. Je voelt pijn en je rugspieren verkrampen. Je bent door je rug gegaan. In dit artikel lees je wat door je rug gaan is en hoe je hier binnen een paar dagen vanaf komt.

wat te doen bij spit

Voordat je leest wat ‘door je rug gaan’ eigenlijk is en hoe je er vanaf komt, alvast een voorproefje:

rug geschoten

Dit is een van de reacties die wij regelmatig ontvangen. De reactie gaat over het oefenprogramma van AudioFysio. Een oefenprogramma waarmee je kunt herstellen van lage rugpijn. Het programma kan ook jouw klachten snel oplossen.

3 oefeningen die je helpen

Naast gedoseerd bewegen, is inzicht in je klachten belangrijk. Je leest hier tips die je meteen kunt gebruiken. Advies wat je ook krijgt in de fysiotherapiepraktijk. Zo kom je erachter hoe je snel rugpijn kunt verminderen. Lees meteen wat je zelf kunt doen nadat je door je rug bent gegaan.

Wat betekent ‘door je rug gaan’?

Wanneer mensen zeggen dat ze ‘door hun rug zijn gegaan’, betekent het dat ze last hebben van rugpijn die wordt veroorzaakt door een overbelasting van de rug. Dit wordt ook wel spit of lumbago genoemd. Het is een naam voor een verzameling van verschillende symptomen. De symptomen treden op na een overbelasting van je rug. Je bent een grens over gegaan. Je lichaam beschermt zichzelf tegen schade en reageert daarop.

Bijna iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Je lichaam reageert in eerste instantie door een pijnsignaal af te geven. Er schiet een pijn in je onderrug en je rugspieren verkrampen. Je rugspieren voelen daardoor stijf en hard aan. Het gebeurt meestal bij een plotselinge beweging of een langdurige houding. De symptomen die horen bij door je rug gaan zijn:

Stel je eens voor: Hoe zal het voelen als je zelf herstelt?

Bedrust is geen behandeling

Gelukkig weten we tegenwoordig door wetenschappelijk onderzoek beter. Bedrust is geen oplossing voor rugpijn! Bovendien zijn artsen en fysiotherapeuten het met elkaar eens. Het is juist belangrijk te bewegen om te herstellen van rugpijn. Nadat je door je rug bent gegaan kan een korte rustperiode prettig voelen. Kies niet voor een dagenlange bedrust. Bewegen is namelijk belangrijk voor een gezonde rug. Je kunt gedoseerd bewegen en daarbij luisteren naar je lichaam.

Behandeling rug

Wil je herstellen van deze pijn in de lage rug en in de toekomst niet opnieuw door je rug gaan? De oplossing is simpel. Je lost het probleem op met oefeningen! Ben je klaar voor een goed advies en wil je direct oefeningen om te herstellen van de klachten die je kreeg nadat je door je rug ging?

Naar een gezonde rug

Start meteen

Met oefeningen kun je snel herstellen nadat je door je rug bent gegaan. Binnen een paar dagen merk je al enorme verlichting. Het oefenprogramma van AudioFysio is hiervoor ontwikkeld en wordt door experts aanbevolen.

Steeds meer mensen ontdekken het oefenprogramma van AudioFysio. Het geeft je de mogelijkheid om thuis rugpijn en stijfheid te verminderen. Wil je dit ook ervaren? Je kunt meteen starten.

Massage

Naast de oefeningen kun je met dit massagekussen je verkrampte rugspieren ontspannen. Dit kussen wordt als heel prettig ervaren. Ontspan de spieren onderin je rug en ervaar wat het met je doet.

Rugklachten in Nederland

Heb je last van je rug? Dan voel je dat waarschijnlijk onderin je rug. Veel mensen in Nederland hebben dit probleem. Elke dag gaan ongeveer 2500 mensen naar de dokter omdat ze rugpijn hebben. Dat zijn bijna 700.000 bezoekjes per jaar!

Bij minder dan 5% van deze mensen is er iets specifieks aan de hand. Bijvoorbeeld na een ongeluk, een ontsteking of als er een wervel is verschoven. Bij de meeste rugklachten is er geen duidelijke oorzaak. Gelukkig kun je hier vaak snel vanaf komen. Hoe snel dat gaat, hangt vooral af van jou.

Het is belangrijk om te weten wat de oorzaken zijn van rugklachten. Als je die begrijpt, kun je beter aan je herstel werken.

door je rug gegaan

Top 5 van achterliggende oorzaken

Meestal zijn er meerdere oorzaken van door je rug gaan. Hier vind je de top 5:

  1. Stress in combinatie met langdurig stil zitten. Veel mensen die werken aan een bureau hebben rugklachten. En niet alleen maar rugklachten!
  2. Vrijetijdsstress. Jazeker, dit bestaat. Als je het gevoel hebt dat je de tijd heel goed wilt gebruiken, levert dat stress op. De stress veroorzaakt een verkrampte houding. Wees relaxed!
  3. Te weinig beweging en sport. Beweging zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit. Hierdoor verminder je de kans om door je rug te gaan.
  4. Een eenzijdige belasting van je lichaam kan leiden tot rugpijn. Draag niet altijd de koffer of boodschappen met je linkerhand. Beter nog: draag een rugtas met stevige schouderbanden.
  5. Tot slot: Een slechte matras. Een goede nachtrust met een gunstige slaaphouding is belangrijk.

We hebben veel mensen gehoord die vragen: “Ik ben door mijn rug gegaan, wat moet ik nu doen?” Een logische vraag, want je wilt er snel vanaf. Hieronder lees je wat je thuis kunt doen.

Wat te doen als je door je rug bent gegaan?

Als je door je rug bent gegaan, is er goed nieuws: je kunt veel zelf doen om te herstellen. Na een korte rustperiode kunnen oefeningen je helpen. Dit is met advies vaak de beste behandeling. Oefentherapie helpt je namelijk om te herstellen en voorkomt dat de rugklachten terugkomen. Het is vooral belangrijk om aandacht te besteden aan de oorzaak als je regelmatig last hebt van rugklachten.

wat te doen bij door je rug gaan

Als je spieren weinig gebruikt, worden ze niet sterker door rust. In plaats daarvan worden ze strakker en kunnen ze pijn veroorzaken. Als je deze spieren ineens wel nodig hebt, kunnen ze snel moe worden omdat ze niet gewend zijn om te werken. Dit kan leiden tot rugpijn, zelfs bij eenvoudige bewegingen zoals het verplaatsen van een stoel.

Het is dus goed dat je hier bent. Als je denkt aan een pijnloze en soepele rug, weten we zeker dat je enthousiast wordt. Je zult zien dat het oefenprogramma jou in staat stelt je rugpijn op te lossen. Ons programma is gemakkelijk én effectief. Het is een methode die inmiddels duizenden mensen heeft geholpen. Probeer gerust een eerste oefensessie en ontdek wat het voor jou kan betekenen.

Luister en oefen mee:

Ervaar hoe prettig het oefenprogramma werkt en verlicht je rugpijn direct. Speel de video af en luister naar fysiocoach Silvie. Zij helpt je rustig met de oefeningen. Ze zegt stapje voor stapje wat je moet doen. Leuk, gemakkelijk en efficiënt herstellen!

 

Herstel van je onderrug

Wil je graag je onderrug herstellen? Dan hebben wij een oefenprogramma voor je samengesteld, dat je thuis kunt doen. Het programma bevat alle oefeningen die je nodig hebt. Het zijn bewezen oefeningen uit de vakliteratuur en fysiotherapiepraktijk. Ze worden op een professionele manier voor jou gepresenteerd en zijn gemakkelijk te volgen. Je hoeft dus niet meer op internet te zoeken naar losse oefeningen.

Oefenen!

Als het goed is, begrijp je nu dat je rugpijn bijna altijd zelfstandig kunt verminderen. Nadat je door je rug bent gegaan, begin je rustig met oefenen. Ben je nieuwsgierig naar het oefenprogramma tegen rugpijn? De oefeningen hebben al veel mensen met rugpijn geholpen. Jij kunt het ook proberen. En weet je wat? Het is makkelijk te volgen, dus geen zorgen!

In het oefenprogramma staan de beste oefeningen voor jou klaar. In elke oefensessie hoor je precies wat je moet doen. Je luistert naar een oefeninstructie. Elke oefening wordt voorgedaan in een video en kun je herhalen zo vaak je wilt. Zo krijg je de kans thuis te herstellen van rugpijn. Is het je waard uit te vinden hoe je dit doet?

Wat doe je om snel te herstellen van rugpijn? Het betekent meer dan alleen deze woorden te lezen. Wacht niet langer en maak een begin. De oefeningen zijn inmiddels door veel mensen met succes uitgevoerd. AudioFysio ontvangt dagelijks positieve ervaringen en is daar trots op.

review door rug gegaan

Het oefenprogramma

Het oefenprogramma is beschikbaar op deze website. Nu je deze informatie over door je rug gaan en spit leest, ga je verder naar de volgende stap. Dat is goed omdat je meer ontdekt over het effect van oefeningen op je rug. Met het oefenprogramma werk je toe naar een snel herstel! Bekijk gerust in de video hoe het programma werkt.

 

Overbelasting van je rug

Voordat je begint met het oefenprogramma is het belangrijk dat je weet dat een overbelasting van je rug meestal de oorzaak is van door je rug gaan. Dit betekent dat je te veel hebt gevraagd van je rug. Dit kan gebeuren als je te lang hebt gezeten, verkeerd hebt getild of te veel hebt getild. Ook als je gespannen bent of veel stress hebt, kan dit bijdragen aan rugpijn.

Stijve rugspieren

Wanneer je door je rug gaat, zullen je spieren zich aanspannen en stijf worden als reactie van je lichaam. Dit gebeurt omdat je lichaam probeert verdere pijn of schade te voorkomen. Je lichaam beschermt zichzelf met deze reactie. Hetzelfde gebeurt bijvoorbeeld bij een dreigend gevaar. Je lichaam zet zich alvast schrap voor wat komen gaat. Let maar eens op wat je doet als je ergens van schrikt. Precies: je spant alle spieren razendsnel aan om jezelf te beschermen!

Hoe kom je nou van de pijn en stijfheid af? Lees snel verder. Ben je klaar voor drie belangrijke tips?

Door je rug gaan of spit? Herstel snel!

Tip 1: ontlast je rug

Geef je rug rust. Ga niet tillen. Vermijd onverwachte bewegingen. Maar let op: blijf wel bewegen! Naast het doen van ontspannende oefeningen voor je rug, kun je rustig wandelen of zwemmen nadat je door je rug bent gegaan. Door onbelast de juiste oefeningen te doen, zorg je ervoor dat je rugspieren zich ontspannen en herstellen.

Warmte kan ook bijdragen aan het ontspannen van je rugspieren. Je kunt bijvoorbeeld een hemd dragen dat goed aansluit op je onderrug of een warm bad nemen.

Tip 2: blijf actief

De richtlijn Lage Rugpijn van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie schrijft dat het beloop van lage rugpijn meestal gunstig is, maar dat de kans groot is dat de pijn na herstel terugkomt. Dit hoeft je niet te weerhouden van activiteiten. Het Rugcentrum is ook duidelijk. Zij stelt dat het allerbelangrijkste is in beweging te blijven.

Tip 3: behandeling na door je rug gaan

Goede oefeningen helpen je snel te herstellen van door je rug gaan. Door ontspannende oefeningen voor je rug, trekken symptomen als rugpijn en stijfheid vaak na enkele dagen weg. Daarna kun je de stabiliteit en belastbaarheid vergroten. Zo voorkom je dat je opnieuw door je rug gaat. Zo voorkom je dat je opnieuw door je rug gaat.

door je rug gaan en oefeningen

Door je rug gaan, wat te doen?

Je kunt na het door je rug gaan, een oplossing zoeken in medicatie tegen pijn of in medicatie voor een afname van spierspanning. Dit kan een oplossing zijn voor de korte termijn, maar de oorzaak los je daarmee niet op. Volgens de standaard Aspecifieke lage rugpijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap bevordert verantwoord bewegen het herstel van lage rugpijn. Daarna helpt oefentherapie je verder naar je normale functioneren.

Belastbaarheid van je rug

Je spieren die zorgen voor stabiliteit van je rug zijn aangedaan. Een goede stabiliteit van je onderrug is juist belangrijk om door je rug gaan in de toekomst te voorkomen. Voor de stabiliteit van je rug spelen vooral je buikspieren en rugspieren een belangrijke rol. Deze spieren geven je namelijk bescherming en stevigheid.

Oefenen dus!

De manier om een pijnvrije rug te krijgen is niet langer te wachten, maar meteen te beginnen. Kortom: het oefenprogramma helpt je trouw de juiste oefeningen te doen. Zo verminder je binnen enkele dagen rugpijn en stijfheid. Daarna bouw je stapsgewijs de stabiliteit van je rug op. Zo vergroot je de belastbaarheid van je rug. Bovendien kun je daarmee voorkomen dat je in de toekomst opnieuw door je rug gaat!

Door je rug gaan en wandelen

Wandelen en oefeningen zijn goed voor je. Door te wandelen houd je niet alleen het lichaam fit, maar ook je hoofd. Als je regelmatig wandelt, worden je spieren sterker, je botten gezonder en gewrichten soepeler. Het is daarnaast een manier om stress te verminderen en je prettig te voelen. Of je nu in de natuur wandelt of gewoon door de wijk, een ontspannen wandeling is goed voor je lichaam en geest.

Is het al vaker in je rug geschoten?

Het is belangrijk om je lichaam in een goede conditie te houden om problemen met je rug te voorkomen. Ook als je geen pijn of klachten hebt, kan het plotseling opkomen. Als je het lichaam goed verzorgt en fit houdt, ben je beter in staat om eventuele rugklachten te voorkomen.

review door je rug gaan

Het is leuk deze reacties te krijgen en het motiveert ook andere mensen met rugpijn. Ben je benieuwd en wil je ook een start maken? Bekijk alvast een oefening en oefen gerust mee!

Neem jij je rug serieus? Begin dan meteen met deze eerste oefening en ervaar de verlichting in je rug. Wil je graag beginnen en heb je een oefenmatje nodig? Dit oefenmatje is een aanrader!

Herstel meteen naar een gezonde rug

Je wilt je rug het liefst zo weinig mogelijk bewegen vanwege de stijfheid en de pijn. Soms lukt het zelfs helemaal niet meer om te bewegen. Toch is het belangrijk te oefenen binnen de pijngrens. Met het oefenprogramma lukt dat. Je bouwt namelijk rustig je oefeningen op!

spit en door je rug gaan wat te doen

We hopen dat je met deze informatie begrijpt waarom oefenen belangrijk is. Om dit zeker te weten, noemen we nog een keer de voordelen op. Waarom is oefenen zo belangrijk?

Nu je begrijpt dat oefenen belangrijk is én je een eerste oefening hebt gezien, ga je verder naar de volgende stap. In deze stap ga je ontdekken wat een verlichting de oefeningen op jouw rug geven!

Naar een gezonde rug!


De Lage Rugpijn App

Wil je het oefenprogramma in een ‘app-jasje’? Dat kan natuurlijk ook. Begin meteen met het verminderen van je rugklachten. Met de app heb je het oefenprogramma altijd dichtbij!

Lage Rugpijn Oefeningen App

Lage Rugpijn Oefeningen App

Literatuur

Berg, K.. Prescriptive stretching. Eliminate pain and prevent injury. 2020, 2011. p.2-18.
Suman A, Schaafsma FG, van Dongen JM, et al. Effectiveness and cost-utility of a multifaceted eHealth strategy to improve back pain beliefs of patients with non-specific low back pain: a cluster randomised trial. BMJ Open 2019;9:e030879.