Doeltreffende oefenprogramma's voor rug, nek, schouders

Wat is spit?

Wat is spit? Spit noem je ook wel lumbago. Bij een bepaalde beweging is pijn in de rug geschoten. Je lichaam heeft gereageerd op overbelasting. De pijn is heftig. Het trekt mogelijk door naar je bovenbenen. Hieronder vind je uitleg over spit. Ook geven we meer informatie over ischias, hernia en osteoporose.

“Het is me in de rug geschoten”Wat is spit. Spit oefeningen.

Spit krijg je meestal door een plotselinge beweging. Soms ontstaat het langzaam. Nadat je door je rug gaat verdwijnt na een aantal dagen vaak de pijn en stijfheid. Toch krijgen daarna veel mensen vaker te maken met spit. Door houding- en tiladviezen kun je een terugkeer van spit verminderen.

Blijf daarnaast in beweging binnen je eigen pijngrens. Voorkom onverwachte bewegingen. Geef je rug de kans te ontspannen en te herstellen.

Oefenen tegen spit

Bewegen helpt om snel te herstellen van spit. Er zijn zelfs therapeutische oefeningen die helpen. Eén van deze spit oefeningen zie je in de video onderaan deze pagina. Oefenen levert het meeste op als je oefent op de goede manier. Een juiste opbouw in de oefeningen is ook belangrijk. Het oefenprogramma van AudioFysio helpt je hierbij. Probeer meteen een oefensessie. Silvie is jouw coach en praat je door de oefeningen.

3 oefeningen tegen spit

Oefenprogramma tegen spit

Het is je in de rug geschoten. Dat wil je natuurlijk niet nog eens meemaken. Het is de hoogste tijd je rug gestructureerd aan te pakken. Dat kan met het oefenprogramma. Het programma bevat veel oefeningen tegen spit. Door regelmatig de juiste oefeningen te doen voorkom je toekomstige rugklachten. Elke dag doe je 20 minuten spit oefeningen. Je oefent stap voor stap terwijl je luistert naar de instructies van Silvie.

De oefentherapie is in het oefenprogramma digitaal gemaakt. Zo kun je in je eigen huis aan de slag. Je oefent met plezier en optimaal resultaat.

Veel mensen krijgen ooit last van spit. De klachten komen vooral voor bij mensen in de leeftijd tussen 35 en 60. Deze groep mensen bevindt zich in de periode met de grootste lichamelijke belasting. Door langdurige of te grote belasting kunnen je rugspieren oververmoeid zijn. Hierdoor kan pijn in je rug schieten. Wat is spit in vergelijking met door je rug gaan? Eigenlijk is er geen verschil. Het wordt alleen anders genoemd.

Overbelasting van rugspieren

Spieren rondom je wervelkolom hebben belangrijke functies. Ze zorgen ervoor dat de vorm van je wervelkolom in stand wordt gehouden. Dit doen deze spieren samen met de tussenwervelschijven. Ook de gewrichtsbandjes tussen je wervels dragen hieraan bij. Daarnaast zorgen deze spieren voor de mogelijkheid om je wervelkolom te bewegen. Een overbelasting van je rugspieren kan leiden tot spit.

Diagnose spit

Spit is een naam die wordt gegeven aan lage rugklachten die plotseling optreden. Een diagnose kun je het eigenlijk niet noemen. De oorzaken van acute spit kunnen heel verschillend zijn. Spit is een term die als verzamelnaam wordt gebruikt.

Gedoseerde beweging bevordert herstel

Beweging helpt om snel te herstellen van spit. Zorg wel dat je het goed opbouwt. Ga niet meteen intensief sporten. Luister naar je lichaam. Beweeg zoveel als dat voor jou prettig voelt. Gaat dat goed? Dan kun je steeds meer bewegen en meer activiteiten doen. Als je oefent met het oefenprogramma ben je verzekerd van een doordachte opbouw.

Wil je met de app oefenen? Download dan de Lage Rugpijn App!

Lage Rugpijn Oefeningen App

Lage Rugpijn Oefeningen App

In het oefenprogramma staat gedoseerde beweging centraal. Met het oefenprogramma doe je de beste oefeningen. Wist je dat je kunt oefenen vanuit je stoel?

in de rug geschoten - spit - oefeningen

Andere oorzaken van rugpijn

Als het in je rug is geschoten, kun je ook denken aan andere oorzaken van je rugpijn. Hieronder vind je meer informatie over ischias, osteoporose en hernia.

Wat is ischias?

Ischias is een zenuwpijn. Kijk voor informatie op onze pagina over ischias.

rugpijn door spit

Wat is osteoporose?

Bij osteoporose verliezen de botten massa en structuur. Hierdoor worden ze broos. Dit geeft soms pijn. Lichaamsbeweging helpt om je botten te beschermen. Meer informatie over osteoporose is te vinden op de website van de Osteoporose Stichting.

Wat is een hernia?

Een hernia in de rug is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Een tussenwervelschijf zit tussen twee wervels. De (elastische) tussenwervelschijven fungeren als een schokdemper. Ze zorgen ervoor dat de wervels goed ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. De uitstulping kan op een zenuw drukken. Hierdoor kan pijn in een been ontstaan.

Na een herniaoperatie krijg je in het ziekenhuis meestal advies mee voor thuis. Met de juiste oefeningen kun je daarna je rug-, bil- en buikspieren trainen. Let erop dat tijdens het oefenen geen toename van pijn in een been mag optreden. Luister dus goed naar je lichaam! Het oefenprogramma helpt je met het rustig opbouwen van de oefeningen. Meer informatie lees je op onze pagina over hernia.

Slijtage tussenwervelschijf

Slijtage van een tussenwervelschijf vindt bij ieder mens plaats. Door deze slijtage kan de weke kern van de tussenwervelschijf naar buiten treden. Deze uitstulping kan tegen een zenuw drukken. Dit kan voelen alsof het je in de rug is geschoten. Het kan een pijn geven die uitstraalt in arm of been. Een hernia heeft een gunstig natuurlijk beloop. Toch is soms een operatie nodig.

Drie oefeningen tegen spit

In de video zie je drie oefeningen die helpen tegen spit. Leg meteen je oefenmatje klaar en oefen gerust mee! De eerste oefening is genaamd de Sfinx. Je komt omhoog vanuit buiklig. De tweede oefening is oefening het Zeepaard. Je maakt hiermee de beweeglijkheid groter in de onderrug. Deze oefening werkt goed om pijn te verlichten. De derde oefening is ook gericht om de pijn te verlichten.

 

Wil je meer oefenen?

De beste oefeningen tegen spit zijn geselecteerd. Deze spit oefeningen zijn samengesteld tot een online oefenprogramma. Hiermee oefen je effectief en comfortabel in in je eigen huis. Terwijl je luistert naar de instructies van Silvie oefen je elke dag ruim 20 minuten. Je kunt natuurlijk eerst kennismaken met een korte oefensessie. Verminder je rugpijn meteen!

spit oefening wat is spit

Naar een gezonde rug!