Doeltreffende oefenprogramma's voor rug, nek, schouders

Wat is spit?

Wat is spit? Spit noem je ook wel lumbago. Bij een bepaalde beweging is pijn in de rug geschoten. Je lichaam heeft gereageerd op overbelasting. De pijn is heftig. Bovendien trekt het pijngevoel mogelijk door naar je bovenbenen.

Hieronder vind je drie oefeningen die kunnen helpen tegen pijn. Vervolgens vind je uitleg over spit. Ook geven we meer informatie over ischias, hernia en osteoporose.

Drie oefeningen tegen spit

In de video zie je drie oefeningen die helpen bij spit. Leg meteen je oefenmatje neer en oefen rustig mee!


De eerste oefening in de video heet ‘de Sfinx’. Je komt omhoog vanuit buiklig. De tweede oefening heet ‘het Zeepaard’. Je maakt hiermee de beweeglijkheid groter in de onderrug. Deze oefening helpt vaak om pijn te verlichten. De derde oefening is ook gericht op het verminderen van rugpijn door spit.

“Het is me in de rug geschoten”Wat is spit. Spit oefeningen.

Spit krijg je meestal door een plotselinge beweging. Soms ontstaat het langzaam. Nadat je door je rug gaat verdwijnt na een aantal dagen vaak de pijn en stijfheid. Toch krijgen daarna veel mensen vaker te maken met spit. Door houding- en tiladviezen kun je een terugkeer van spit verminderen.

Blijf daarnaast in beweging binnen je eigen pijngrens. Voorkom onverwachte bewegingen. Geef je rug de kans te ontspannen en te herstellen.

Oefenen tegen spit

Bewegen helpt om snel te herstellen van spit. Er zijn zelfs therapeutische oefeningen die helpen. Enkele spit oefeningen zie je in een video op deze pagina. Oefenen levert het meeste op als je oefent op de goede manier. Bovendien is een juiste opbouw in de oefeningen erg belangrijk. Het oefenprogramma van AudioFysio helpt je hierbij. Probeer meteen een oefensessie. Terwijl Silvie je coached, oefen jij rustig en comfortabel mee.

3 oefeningen tegen spit

Oefenprogramma tegen spit

Het is je in de rug geschoten. Dat wil je natuurlijk niet nog eens meemaken. Het is de hoogste tijd je rug gestructureerd aan te pakken. Tenslotte wil je hier zo snel mogelijk vanaf! Dat kan met het oefenprogramma. Het programma bevat veel oefeningen tegen spit. Door regelmatig de juiste oefeningen te doen voorkom je toekomstige rugklachten. Elke dag doe je 20 minuten spit oefeningen. Je oefent stap voor stap terwijl je luistert naar de instructies van Silvie.

De oefentherapie is in het oefenprogramma digitaal gemaakt. Zo kun je in je eigen huis aan de slag. Je oefent met plezier en optimaal resultaat.

Veel mensen ervaren op een gegeven moment spit. Deze klachten treden voornamelijk op bij mensen tussen de 35 en 60 jaar oud. Deze leeftijdsgroep bevindt zich in een periode van intense fysieke belasting. Als gevolg van langdurige of overmatige belasting kunnen de spieren in je rug oververmoeid raken. Dit kan leiden tot rugpijn. Spit en ‘door je rug gaan‘ zijn eigenlijk hetzelfde; het is alleen een andere benaming.

Diagnose spit

Spit is een naam die wordt gegeven aan lage rugklachten die plotseling optreden. Een diagnose kun je het eigenlijk niet noemen. De oorzaken van acute spit kunnen heel verschillend zijn. Spit is een term die als verzamelnaam wordt gebruikt.

Oorzaken van spit (lumbago)

Er zijn meerdere oorzaken die leiden tot spit. Vaak is het een combinatie van overbelasting van de rugspieren met een ongunstige lichaamshouding.

Overbelasting van rugspieren

Spieren rondom je wervelkolom hebben belangrijke functies. Ze zorgen ervoor dat de vorm van je wervelkolom in stand wordt gehouden. Dit doen deze spieren samen met de tussenwervelschijven. Ook de gewrichtsbandjes tussen je wervels dragen hieraan bij. Daarnaast zorgen deze spieren voor de mogelijkheid om je wervelkolom te bewegen. Een overbelasting van je rugspieren kan leiden tot spit.

Ongunstige houding

Een ongunstige houding leidt tot meer belasting op je wervelkolom en je spieren daar omheen. Naast je houding kunnen tiltechnieken helpen spit te voorkomen. Til bijvoorbeeld nooit iets omhoog terwijl je tegelijkertijd een draaing maakt met je rug. AudioFysio heeft meer houdingsadviezen en tiltechnieken voor jou op een rijtje gezet.

Gedoseerde beweging bevordert herstel

Beweging is gunstig voor een snel herstel van spit. Het is echter belangrijk om het geleidelijk op te bouwen en niet direct intensief te sporten. Het is essentieel om naar je lichaam te luisteren en alleen zoveel te bewegen als prettig voelt voor jou. Als dit goed gaat, kun je geleidelijk aan meer bewegen en meer activiteiten ondernemen. Door het volgen van het oefenprogramma ben je verzekerd van een zorgvuldige opbouw.

Wil je met de app oefenen? Download dan de Lage Rugpijn App!

Lage Rugpijn Oefeningen App

Lage Rugpijn Oefeningen App

In het oefenprogramma staat gedoseerde beweging centraal. Met het oefenprogramma doe je de beste oefeningen. Wist je dat je kunt oefenen vanuit je stoel?

Oefeningen voor als het in de rug is geschoten.

Andere oorzaken van rugpijn

Als het in je rug is geschoten, kun je ook denken aan andere oorzaken van de rugpijn. Hieronder vind je meer informatie over ischias, osteoporose en hernia.

Wat is ischias?

Ischias is een zenuwpijn. Kijk voor informatie op onze pagina over ischias.

Lage rugpijn door spit

Wat is osteoporose?

Bij osteoporose verliezen de botten massa en structuur. Hierdoor worden ze broos. Dit geeft soms pijn. Lichaamsbeweging helpt om je botten te beschermen. Meer informatie over osteoporose is te vinden op de website van de Osteoporose Stichting.

Wat is een hernia?

Een hernia in de rug is een uitstulping van een tussenwervelschijf, die zich bevindt tussen twee wervels. Deze elastische tussenwervelschijven fungeren als schokdempers en bevorderen de beweging tussen de wervels. Wanneer de uitstulping op een zenuw drukt, kan er pijn in het been ontstaan.
Na een herniaoperatie ontvang je doorgaans advies voor thuis tijdens je ziekenhuisverblijf. Je kunt je rug-, bil- en buikspieren trainen met de juiste oefeningen. Het is belangrijk om te voorkomen dat de pijn in je been tijdens het oefenen toeneemt. Luister daarom goed naar je lichaam! Het oefenprogramma van AudioFysio is gemaakt om je te helpen de oefeningen op te bouwen.

Meer informatie lees je op onze pagina over hernia.

Slijtage tussenwervelschijf

Bij ieder mens vindt slijtage van een tussenwervelschijf plaats. Als gevolg hiervan kan de weke kern van de tussenwervelschijf naar buiten komen. Deze uitstulping kan druk uitoefenen op een zenuw, wat kan resulteren in een schietende pijn in de rug. Deze pijn kan ook uitstralen naar een arm of been. Hoewel een hernia vaak vanzelf verbetert, kan in sommige gevallen een operatie noodzakelijk zijn.

Wil je meer oefenen?

De beste oefeningen tegen spit zijn geselecteerd. Deze spit oefeningen zijn samengesteld in een online oefenprogramma. Hiermee oefen je prettig thuis. Oefeningen zijn zorgvuldig afgestemd op elkaar, zodat jij zo fit mogelijk wordt! Het accent verschuift van in het begin pijnverlichting en mobiliseren, naar stabiliseren en spierversterken. Terwijl je luistert naar de audio oefen je elke dag ruim 20 minuten.

Je kunt natuurlijk eerst kennismaken met een korte oefensessie. Ervaar wat het met je doet. Verminder rugpijn meteen!

Spit klachten? AudioFysio motiveert om te oefenen!

Naar een gezonde rug!