Hét oefenprogramma voor een pijnvrije en gezonde rug

Wat is spit?

Wat is spit? Spit noem je ook wel lumbago. Bij een bepaalde beweging is pijn in de rug geschoten. Je lichaam heeft gereageerd op overbelasting. De pijn is heftig. Het trekt mogelijk door naar je bovenbenen. Hieronder vind je uitleg over spit. Ook geven we meer informatie over ischias, hernia en osteoporose.

“Het is me in de rug geschoten”Wat is spit. Spit oefeningen.

Spit krijg je meestal door een plotselinge beweging. Soms ontstaat het langzaam. Nadat je door je rug gaat verdwijnt na een aantal dagen vaak de pijn en stijfheid. Toch krijgen daarna veel mensen vaker te maken met spit. Door houding- en tiladviezen kun je een terugkeer van spit verminderen.

Blijf daarnaast in beweging binnen je eigen pijngrens. Voorkom onverwachte bewegingen. Geef je rug de kans te ontspannen en te herstellen.

Oefenen tegen spit

Bewegen helpt om snel te herstellen van spit. Er zijn oefeningen die helpen. Eén van deze spit oefeningen zie je in de video onderaan deze pagina. Oefenen levert het meeste op als je oefent op de goede manier. Een juiste opbouw in de oefeningen is ook belangrijk. Het oefenprogramma van AudioFysio helpt je hierbij. Probeer meteen een oefensessie. Silvie de audiocoach praat je door de oefeningen.

3 oefeningen tegen spit

Oefenprogramma tegen spit

Het is je in de rug geschoten. Dat wil je natuurlijk niet nog eens meemaken. Het is de hoogste tijd je rug gestructureerd aan te pakken. Dat kan met het oefenprogramma. Het programma bevat veel oefeningen tegen spit. Door regelmatig te de juiste oefeningen te doen voorkom je toekomstige rugklachten. Elke dag doe je 20 minuten spit oefeningen. Je oefent terwijl je luistert naar instructies. Zo oefen je met plezier en met maximaal resultaat!

Last van spit

Veel mensen krijgen ooit last van spit. De klachten komen vooral voor bij mensen in de leeftijd tussen 35 en 55. Deze groep mensen bevindt zich in de periode met de grootste lichamelijke belasting. Door langdurige of te grote belasting kunnen rugspieren oververmoeid zijn. Hierdoor kan pijn in je rug schieten. Wat is spit in vergelijking met door je rug gaan? Eigenlijk is er geen verschil. Het wordt alleen anders genoemd.

Overbelasting van rugspieren

Spieren rondom je wervelkolom hebben belangrijke functies. Ze zorgen ervoor dat de vorm van je wervelkolom in stand wordt gehouden. Dit doen deze spieren samen met de tussenwervelschijven. Ook de gewrichtsbandjes tussen je wervels dragen hieraan bij. Daarnaast zorgen deze spieren voor de mogelijkheid om je wervelkolom te bewegen. Een overbelasting van je rugspieren kan leiden tot spit.

Gedoseerde beweging bevordert herstel

Beweging helpt om snel te herstellen van spit. Zorg wel dat je het goed opbouwt. Ga niet meteen intensief sporten. Luister naar je lichaam. Beweeg zoveel als dat voor jou prettig voelt. Gaat dat goed? Dan kun je steeds meer bewegen en meer dingen doen. Als je oefent met AudioFysio ben je verzekerd van een goede opbouw.

Wil je meteen beginnen met oefenen? Download dan de app Silvie’s Lage Rugpijn Oefeningen!

Lage Rugpijn Oefeningen App

Lage Rugpijn Oefeningen App

In het oefenprogramma staat gedoseerde beweging centraal. Met het oefenprogramma doe je de beste oefeningen. Wist je dat je kunt oefenen vanuit je stoel?

in de rug geschoten - spit - oefeningen

Andere oorzaken van rugpijn

Als het in je rug is geschoten, kun je ook denken aan andere oorzaken van je rugpijn. Hieronder vind je meer informatie over ischias, osteoporose en hernia.

Wat is ischias?

Ischias is een zenuwpijn. Kijk voor informatie op onze pagina over ischias.

rugpijn door spit

Wat is osteoporose?

Bij osteoporose verliezen de botten massa en structuur. Hierdoor worden ze broos. Dit geeft soms pijn. Lichaamsbeweging helpt om je botten te beschermen. Meer informatie over osteoporose is te vinden op de website van de Osteoporose Stichting.

Wat is een hernia?

Een hernia in de rug is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Een tussenwervelschijf zit tussen twee wervels. De (elastische) tussenwervelschijven fungeren als een schokdemper. Ze zorgen ervoor dat de wervels goed ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. De uitstulping kan op een zenuw drukken. Hierdoor kan pijn in een been ontstaan.

Na een herniaoperatie krijg je in het ziekenhuis meestal advies mee voor thuis. Met de juiste oefeningen kun je daarna je rug-, bil- en buikspieren trainen. Let erop dat tijdens het oefenen geen toename van pijn in een been mag optreden. Luister dus goed naar je lichaam! Het oefenprogramma helpt je met het rustig opbouwen van de oefeningen. Meer informatie lees je op onze pagina over hernia.

Slijtage tussenwervelschijf

Slijtage van een tussenwervelschijf vindt bij ieder mens plaats. Door deze slijtage kan de weke kern van de tussenwervelschijf naar buiten treden. Deze uitstulping kan tegen een zenuw drukken. Dit kan voelen alsof het je in de rug is geschoten. Het kan een pijn geven die uitstraalt in arm of been. Een hernia heeft een gunstig natuurlijk beloop. Toch is soms een operatie nodig.

Een oefening tegen spit

In de video zie je een oefening die helpt tegen spit. Oefen gerust mee!

 

Wil je meer oefenen?

AudioFysio heeft de beste oefeningen tegen spit geselecteerd. Deze spit oefeningen zijn samengesteld tot een oefenprogramma. Hiermee oefen je zo effectief mogelijk. Terwijl je luistert naar de instructies oefen je elke dag ruim 20 minuten. Je kunt natuurlijk een korte oefensessie gratis proberen. Verminder je rugpijn meteen!

spit oefening wat is spit

Naar een gezonde rug!