Hét oefenprogramma voor een pijnvrije en gezonde rug

Ischias oefeningen

Ischias is een vervelende zenuwpijn. Het nemen van een dag rust helpt misschien even om ischiasklachten te verlichten. De bron van de aandoening pak je met rust echter niet aan. Het uitvoeren van ischias oefeningen verlicht de pijn. Het helpt je te herstellen van ischias.

Gedoseerd bewegen

Zoals ook de richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap beschrijft, is het belangrijk gedoseerd te bewegen. De standaard adviseert te bewegen voor zover de klachten dit toelaten. Zijn je pijnklachten door ischias iets minder heftig? Begin dan gerust met het doen van oefeningen.

Het is goed dat je hier bent. Je wilt namelijk van ischias afkomen. Door het nemen van rust vermindert de pijn misschien even. Alleen je neemt daarmee de oorzaak van ischias niet weg. Wil je weten welke oefeningen jou helpen?

Begin met 3 ischias oefeningen!

In dit artikel vind je drie ischias oefeningen. Stap voor stap lees je wat je moet doen. Met de afbeelding krijg je een totaalbeeld van elke oefening. Start gerust eens met deze eerste oefeningen. Daarna lees je meer over het totale oefenprogramma met een eigen audiocoach en video’s!

Ischias oefening 1

Startpositie: In rugligging, met de armen ontspannen naast het lichaam. Strek beide benen.
Uitvoering: Om beurten breng je het linker- en rechterbeen in een rechte lijn naar de borst. De knie is hierbij gebogen. Breng met je handen in de knieholten het been nog meer richting de borst.

  1. Beweeg je linkerbeen met gebogen knie in een rechte lijn naar de borst. Breng het been nog dichterbij je borst door met beide handen in de knieholten het been verder te trekken. Houd tijdens de beweging het rechterbeen gestrekt op het oefenmatje.
  2. Ga terug naar de startpositie.
  3. Doe hetzelfde met je rechterbeen. Probeer je linkerbeen gestrekt op het oefenmatje te houden.
  4. Keer terug naar de startpositie.
  5. Nu weer je linkerbeen. En vervolgens je rechterbeen.

Een ischias oefening

Ischias oefening 2

Startpositie: Neem in rugligging plaats op een oefenmatje. Je benen zijn gestrekt.
Uitvoering: De beweging gaat als volgt: je trekt om en om een gestrekt been in. Tegelijkertijd duw je het andere gestrekte been uit. Alsof je dit been langer probeert te maken. Dus: trek je gestrekte linkerbeen in en duw gelijktijdig je gestrekte rechterbeen uit. Trek daarna je gestrekte rechterbeen in en duw je gestrekte linkerbeen uit. En weer andersom.Oefening tegen ischias

Ischias oefening 3

Startpositie: Ga in rugligging op het oefenmatje liggen. Als je ligt, buig dan beide benen en plaats de voetzolen op de grond.  Leg de armen opzij, met de handpalmen naar boven.
Uitvoering: Beweeg beide knieën in een rustig tempo naar links en vervolgens naar rechts, tot je lichte weerstand voelt. Houd voortdurend je voeten en schouders op de grond en je knieën bij elkaar.

  1. Beweeg je knieën naar links. Houd daarbij je schouders op de grond. Ook je voeten houden contact met de grond.
  2. Vervolgens klap je beide knieën naar rechts.
  3. En weer naar links.

Ischias oefeningenWil je professioneel oefenen met een eigen online oefenprogramma? Het oefenprogramma van AudioFysio heeft meer dan 40 oefensessies voor je klaar staan. Je wordt in elke oefensessie begeleid door een audiocoach. Je luistert en oefent mee. Stap voor stap kom je verder. Ook is elke oefening in een video voorgedaan.

Met de oefensessies weet je precies wat je moet doen. Effectief en heel gemakkelijk! Wil je ook je eigen online oefenprogramma? ik weet zeker dat je ook enthousiast gaat zijn. Het is tijd voor de volgende stap!

Ga verder

Inzicht in ischiasklachten

Ischias kun je door dagelijkse activiteiten beïnvloeden. Zit je bijvoorbeeld elke dag aan een bureau? Een langdurige zittende houding is erg belastend voor je lage rug. Daarnaast is de kans groot dat tijdens een zithouding de pijn door ischias toeneemt. De druk op de zenuw neemt namelijk tijdens een zittende houding toe.

Het is belangrijk inzicht te hebben in je dagelijkse bezigheden en te begrijpen waardoor je de ischias aandoening onbewust in stand houdt of zelfs versterkt. Sommige mensen willen alleen informatie. Dat wil ik je gerust geven. Bedenk wel dat veel wetenschappelijke resultaten de noodzaak van regelmatig oefenen bij ischias bevestigen. Zie bijvoorbeeld het artikel over het beschermen van je rug bij ischiasklachten..

Bedenk wel: informatie over ischias oefeningen is alleen nuttig als je er iets mee doet. Je kunt met jezelf afspreken het oefenprogramma te leren en uit te voeren. Je zult zien dat wat je leert, bijdraagt aan het resultaat, namelijk verder leven zonder rugpijn.

Meer informatie over ischias


Het oefenprogramma in een app

Vanwege alle positieve ervaringen is het sinds kort mogelijk je eigen oefenprogramma via een app te doen. De Lage Rugpijn Oefen App helpt je naar een gezonde rug.

Lage Rugpijn Oefeningen App

Lage Rugpijn Oefeningen App

Stel je eens voor hoe je naaste omgeving reageert als je geen last meer hebt van ischias. Alles wat je moet doen is een start te maken met je eigen oefenprogramma. Wacht niet langer en begin gerust. Ik ben benieuwd naar je resultaten!