Silvie's oefenprogramma: voor een pijnvrije en gezonde rug

Oefeningen SI gewricht

Goed dat je op deze pagina bent. Hier lees je meer over het SI gewricht en hoe je weer kunt leven zonder vervelende pijnklachten. Dat wil jij toch ook?

Het SI gewricht is een afkorting voor het sacro-iliacaalgewricht. Het lichaam bevat twee van deze SI gewrichten. Je hebt ze in je onderrug aan de linker en rechterkant van je wervelkolom. Ze hebben als functie om het gewicht van het bovenlichaam over te brengen op de heupen en benen. De gewrichten worden daarom behoorlijk belast.

Soms is de belasting te veel. Dit kan zich uiten als lage rugpijn, waarbij sprake kan zijn van een blokkade in het SI gewricht. Zo’n blokkade van het SI gewricht voelt vervelend, maar het goede nieuws is dat je er vanaf kunt komen. Je leest eerst meer over het SI gewricht. Daarna geef ik je de oefeningen om het SI gewricht mobiel te houden. In Silvie’s Oefenprogramma vind je de SI oefeningen die je nodig hebt. De oefeningen zijn gemakkelijk thuis te doen.

Wil je meteen beginnen met oefenen? Dat kan gemakkelijk via Silvie’s online oefenprogramma. Je krijgt daarbij een e-book cadeau!

Een SI gewricht is de verbinding tussen het sacrum en bekken.

In de rode kleur: de SI gewrichten.

Wat is het?

Het SI gewricht maakt deel uit van de bekkengordel. Dit is de verbinding tussen de romp en de benen. De bekkengordel is steviger dan de schoudergordel. Dat is nodig ook. Het draagt doorgaans namelijk meer van je lichaamsgewicht. Wel is het bekken veel minder beweeglijk dan de schoudergordel.

De bekkengordel bestaat uit een tweetal heupbeenderen die met de symphysis (een kraakbeenstuk) zijn verbonden aan de voorkant van je lichaam. Aan de achterkant zijn deze heupbeenderen verbonden met het SI gewricht. Dit gewricht laat bijna geen beweging toe. Het is verbonden met het heiligbeen (os sacrum).

Stabilisatie van de gewrichten

De belasting van de wervelkolom gaat via de SI-gewrichten naar het bekken. Daarom is het belangrijk dat deze gewrichten stabiel zijn. Soms is het niet stabiel genoeg en krijg je pijnklachten.

Op de afbeelding zie je heel duidelijk dat aangedane SI-gewrichten voor pijn in de lage rug kunnen zorgen. Gelukkig kun je klachten bij deze gewrichten oplossen.

sacro-iliacaal gewricht, het si-gewricht

De SI gewrichten horen samen met de spieren rondom het bekken stabiliteit te geven. Klachten aan het SI gewricht leiden vaak tot een andere manier van lopen. Het kan lijken op waggelen.

Er zijn manieren om de SI-gewrichten beter te laten stabiliseren. Ten eerste door het beter in elkaar grijpen van groeven en richels op de gewrichtsoppervlakken. Wil je hierover eerst gedetailleerde informatie? Lees dan in dit artikel meer over bekkenstabilisering. De manier is om omliggende spieren meer in kracht te laten toenemen, zodat dit meer compressie kan bieden. Dit kun je zelf toepassen door oefeningen te doen.

De oefeningen die je nodig hebt, krijg je via Silvie’s Oefenprogramma. Je kunt online oefenen of via de app. De app kun je downloaden in de App Store en in Google Play. Makkelijker kunnen we het niet maken. Aarzel niet langer en begin meteen!

Lage Rugpijn Oefeningen App

Lage Rugpijn Oefeningen App

SI gewricht geblokkeerd

Bij klachten aan het SI gewricht is meestal sprake van pijn of irritatie rondom het gewricht. Deze pijn kan zeuren en vanuit de bil naar de benen trekken. Sommige mensen denken daarom aan ischias. Verschillende oorzaken zoals een valpartij, kunnen leiden tot deze pijn. Bij een blokkade kan het gewricht nog minder bewegen dan normaal gesproken al mogelijk is. Het SI gewricht zit vast.

Bij klachten rondom het SI gewricht wordt gekeken waar precies de pijn zit. Soms wordt een neurologisch onderzoek gedaan om een hernia laag in de rug uit te sluiten. Ook wordt gekeken naar de beweeglijkheid van je lage rug en heup.

behandelen van ischias

SI gewricht zelf losmaken

Met fysiotherapie of manuele therapie kan het gewricht worden losgemaakt. Je kunt het ook zelf oplossen met mobiliserende oefeningen in een eigen oefenprogramma. Met Silvie’s Oefenprogramma kun je het SI gewricht gemakkelijk zelf losmaken.

Behandeling

Wil je het SI gewricht mobiliseren oftewel losmaken? Er zijn een paar gemakkelijke oefeningen om je SI gewricht zelf weer mobiel te maken. Je kunt gerust eens proberen om met oefeningen zelf je rugpijn te verminderen

Wil je weten hoe gemakkelijk dit is en meteen beginnen?

Begin meteen gratis

Mobiliserende oefeningen

Hoewel het SI gewricht dus bijna geen beweging toelaat, kan een geblokkeerd SI gewricht voor vervelende rugklachten zorgen. Het is daarom belangrijk dat je de beide SI gewrichten beweeglijk (mobiel) houdt. Het goede nieuws is dat je zelf SI oefeningen kunt doen. Alles wat je nodig hebt zijn een aantal mobiliserende oefeningen.

Naast het doen van oefeningen, zijn er meer tips. Het SI gewricht voelt soms prettiger door het nemen van een warm bad. Net als bij ischias zorgt het nemen van een warm bad namelijk voor ontspanning van je spieren en gewrichtsbanden. Ook door regelmatig te wandelen of te zwemmen verminder je de pijnklachten. Blijf dus actief!

Wees niet bang en begin simpelweg met een aantal gemakkelijke SI oefeningen. Zo zet je meteen een eerste stap naar een gezond SI gewricht! Op deze website kun je een eigen oefenprogramma krijgen tegen pijn in de lage rug. Uiteindelijk ben jij degene die in actie moet komen. Silvie’s Oefenprogramma helpt je hierbij. Daarmee ga je direct met een online coach en video’s aan de slag!

review over SI-gewricht

Silvie’s Oefenprogramma

Door het nemen van rust neemt je lage rugpijn misschien even af. Je lost het probleem met je SI gewricht alleen door het nemen van wat rust niet op. Het is juist belangrijk dat je blijft bewegen. Met Silvie’s Oefenprogramma kun je rustig bewegen binnen je pijngrens. Je kunt dus zelf je lage rugpijn oplossen. Begin meteen thuis met je behandeling!

review oefeningen SI

Lees snel verder hoe je in een paar dagen je lage rugpijn met enkele SI oefeningen oplost! De oefeningen hebben zich in de praktijk bewezen. Ze zijn voor jou heel overzichtelijk en gemakkelijk gemaakt. Je kunt daardoor thuis met je eigen programma je SI gewricht losmaken.

In Silvie’s Oefenprogramma hoor je stapje voor stapje wat je moet doen. Je luistert naar een fysiocoach en oefent mee. Leuk en effectief!

Naar een gezonde rug!

Wil je liever via de app beginnen? Dat kan natuurlijk ook! Stel dan niet langer meer uit. Bijna iedereen bereikt na enkele dagen al resultaten. De reviews van de app zijn zeer positief en daar zijn we trots op!

Lage Rugpijn Oefeningen App

Lage Rugpijn Oefeningen App

Blokkade SI gewricht? Oefenen!

Je hebt op deze pagina gelezen wat je te doen staat. Zit je SI gewricht vast of heb je een stijve onderrug? Begin dan direct met oefenen. Een oefenprogramma staat via een leuke en professionele methode voor je klaar!

Silvie’s Oefenprogramma bestaat uit oefensessies die vrijwel elke fysiotherapeut adviseert te doen. Met deze methode kun je gemakkelijk thuis aan de slag. Hieronder vind je alvast vier voorbeelden.

SI gewricht oefening 1

Door het uitvoeren van deze oefening mobiliseer je de onderrug. Je verbetert de gewrichtsmobiliteit in het onderste deel van de wervelkolom. Daarnaast geeft deze oefening verlichting en ontspanning in de lage rug. Doe deze oefening gerust meerdere keren per dag.

Startpositie: Ga in rugligging op het oefenmatje liggen. Zodra je ligt, buig dan beide benen en plaats de voetzolen op de grond. Leg je armen opzij, met je handpalmen naar boven gericht.

Uitvoering: Beweeg beide knieën in een rustig tempo naar links en vervolgens naar rechts, steeds tot je lichte weerstand voelt. Houd voortdurend je voeten en schouders op de grond, op dezelfde plek. Probeer je knieën bij elkaar te houden.

 

SI gewricht oefening 2

Ook door deze oefening mobiliseer je de onderrug en het SI-gewricht.

Startpositie: in rugligging, met je gestrekte benen tegen elkaar op het matje.

Uitvoering: trek om en om een gestrekt been in, het andere gestrekte been duw je tegelijkertijd uit. Je probeert als het ware dit been langer te maken. Beide gestrekte benen blijven op het matje.

 

SI gewricht oefening 3

Net als bij de vorige twee oefeningen mobiliseer je met deze oefeningen het SI gewricht en de onderrug.

Startpositie: in rugligging, met je armen ontspannen naast je lichaam. Strek beide benen.

Uitvoering: trek een gebogen been richting de borst, eerst het linkerbeen, daarna het rechterbeen. Trek met je handen in je knieholte het been nog dichter naar je borst. Je andere been blijft gestrekt liggen.

 

SI gewricht oefening 4

Startpositie: in rugligging, met je armen ontspannen naast je lichaam. Strek beide benen.

Uitvoering: Deze oefening lijkt op oefening 3, maar nu breng je de gebogen knie diagonaal naar de borst. Zo breng je beide bilspieren op rek. Probeer tijdens de beweging het andere been in gebogen stand op de grond te laten.

Hebben de oefeningen geholpen? Dit zijn oefeningen die je SI gewricht losmaken. Dit soort oefeningen komen uitgebreid terug in Silvie’s Oefenprogramma. De oefeningen worden al enkele jaren met veel succes gebruikt in de praktijk. Het is voor iedereen gemakkelijk te gebruiken en professioneel opgebouwd.

Heb je nog geen oefenmatje?

SI gewricht snel herstel

Vaak ontstaan SI gewricht klachten door overbelasting van je rug. Je hebt bijvoorbeeld te lang in dezelfde houding gezeten of je hebt iets zwaars getild. Vooral bij het opstarten van je dag merk je pijn en stijfheid. Dat is vervelend, want je wilt je dag natuurlijk goed beginnen!

De pijn zit meestal aan 1 kant in de onderrug. Als je al langer rugklachten hebt, kunnen de spieren bij je wervelkolom zwakker zijn geworden. Het is daarom belangrijk om naast het mobiliseren van je SI gewrichten aandacht te besteden aan je rug- en buikspieren.

Met Silvie’s Oefenprogramma verhelp je de blokkade van je SI gewricht én versterk je daarna op een fijne manier je rug- en buikspieren. Aarzel niet langer en begin simpelweg!

Doe ook mee!

Inmiddels hebben duizenden mensen zichzelf geholpen. De tevredenheid blijkt uit de fantastische ervaringen en reviews die we horen. Ben je nieuwsgierig naar het oefenprogramma? Zet meteen de volgende stap en ontdek hoe snel je resultaat bereikt!

Naar een gezonde rug!


De SI gewricht oefeningen kun je via het online oefenprogramma doen. Download je liever de app via de App Store of Google Play? Dat kan natuurlijk ook. Met de app werk je snel naar een gezonde rug. Doe je ook mee?

Lage Rugpijn Oefeningen App

Lage Rugpijn Oefeningen App


Succesverhalen die je motiveren

review oefenen en SI


Literatuurbronnen

Laslett M. Evidence-based diagnosis and treatment of the painful sacroiliac jointJ Man Manip Ther. 2008;16(3):142–152. doi:10.1179/jmt.2008.16.3.142
Al-Subahi M, Alayat M, Alshehri MA, et al. The effectiveness of physiotherapy interventions for sacroiliac joint dysfunction: a systematic reviewJ Phys Ther Sci. 2017;29(9):1689–1694. doi:10.1589/jpts.29.1689